Fooldal arrow Tuning rovat arrow Talma SR + Stage6 Sport = 14 lóerő !!!

Aprilia Sr robogó tuning

 

Egy Aprilia SR Talma replica került a kezünk közé, úgy frissiben 0 kilométerrel. 

A Stage6 Sport hengere került fel a robogóra.


Talán mindenki tudja, hogy a Piaggio blokkokat, teljesem mindegy hogy milyen motorba van, 17.5-es DellOrto-val szerelik gyárilag.(Aprilia, Gilera, vizes és levegős is) Ez és még sok minden más teszi ezeket a blokkokat igazán népszerűvé a tuningolók számára.


Tudni kell, hogy ez a 17.5-es karburátor a gyári 50-es és a 70ccm öntöttvas hengereket kiszolgálja, de egy Alu hengerhez már szerencsésebb egy 19-es vagy esetleg 21-es karbi használata az optimális teljesítmény elérése érdekében.


Itt egy Stage6 Black Edition 19-es mechanikus szívatós karbit használtunk aminek a szívató mozgató mechanikáját, praktikusan a kormány bal oldalára helyeztük.

 

A motor blokkot, illetve a forgattyús házat nem szedtük szét, nem módosítottuk, mivel a motor eredeti új állapotában volt.


Egy bizonyos futás teljesítmény után viszont érdemes a főtengelyt felülvizsgálni, főként a hajtókart, hogy milyen állapotban van, szükség szerint a megfelelő megerősített tuning tengelyre cserélni csapágyakkal és szimmeringekkel együtt. 7000 - 12 000km körül ajánlott a felülvizsgálat.

 

Nem szerencsés dolog mikor megveszünk a hengert, használjuk 2 hétig és a hajtókar végelgyengülése miatt a motorunk használhatatlanná válik, tönkretéve más alkatrészeket is.Az összeszerelésnél a Stage6 alu henger minden probléma nélkül illeszkedik a blokkra, átalakítást nem igényel.

Image 

A membrán házat szintén kicseréltük egy S6 Tassinari-ra.

 

Ennek a membrán blokknak a sajátossága a hagyományos kétlapossal szemben, hogy a 4db karbon lapja van, ami egy duplaW alakban helyezkedik el.


A kipufogónál voltunk egy kicsit gondban, mivel az S6 nem gyárt rá kéményt. A normál Piaggio kipufogó erre a karosszériás SR-re nem megy fel. Alul van egy segédváz amit kipufogónak ki kellene kerülnie. Erre a problémára a Giannelli reagált hamarabb, ezért az ő termék palettájukon már van idevaló választék.


Két cső közül kerestük meg a megfelelőt, teszteltük Reverse-vel és Shottal. Ezeket a méréseket fixált variátorral végeztük 25% veszteséggel számoltunk. Ennél mérési formánál körülbelül ennyi a veszteség a hajtásláncon.


Image

Szaggatott vonalak jelzik az ábrán a Reverse, folytonosak a Shot adatait. Zöld a keréken mért adat, a piros pedig a veszteséggel együtt számolt, főtengelyen. A shottal elérte a 14 lóerőt a motor.


Egyértelműen látszik, hogy a Shot a teljesítmény szempontjából egy szerencsésebb választás, erősebb a motor vele.


Az érdekesség kedvéért a variátor újra működőképes állapotba hoztuk és beszereltünk egy Malossi kevláros szíjat. Működő variátornál a veszteség kb. 20%. Az ábrán látható, hogy a kevláros szíjjal 14 lóerő fölé megy a teljesítmény.


Image


A kevláros szíjaknak van egy sajátos tulajdonsága. Minél nagyobb az igénybevétel, annál nagyobb a termelődött hő, ennek függvényében nő a tapadás és a hátsókerékre átvihető teljesítmény. Gondoljunk csak a GP-ben használatos karbonos féktárcsákra amiknek az üzemi hőmérséklete 200-300C fok körüli.


 

 

A végeredmény nagyon szép és meggyőző! A 14 lóerő körüli érték bizonyítja, hogy ez egy ideális összeállítás:


  • Stage6 Sport henger, vizes Piaggio
  • Giannelli Shot kipufogó
  • Stage6 19-es Black Edition karburátor
  • Tassinari V-Force membránház
  • Malossi Red Filter légszűrőbetét
  • Malossi X-kevlár szíj
  • Athena végáttétel, 13/39-es

 

Még egy kis optikai apróságot kapott a járgány a művelet végén, a kipufogó le lett nikkelzve, hogy a rozsdának jobban ellenálljon.

 Image  
 Image