Fooldal arrow Tuning rovat arrow Légszűrő
Stage6 kétrétegű légszűrő szivacs 
A légszűrőház és szivacs az egyik legfontosabb része a robogónak. Kicsi és egyszerű dolognak tűnik, de nagyon sok múlik rajta.

Nem kisebb dolgok, mint a motor teljesítménye, élettartama!
Tehát nem árt odafigyelni és karbantartani.
 
 
Rendszeresen ki kell tisztítani, az elhasználódott szivacsot cserélni, ha poros, de még használható akkor alaposan benzinnel vagy féktisztítóval kimosni és légszűrő olajjal ellátni !
 
A fő feladata a levegő megszűrése a különböző fizikai szennyeződésektől, portól.Gondoljuk csak el, milyen csiszoló munkát tud végezni a homok, a por a féltett hengerünkben, ha bejutna... Brr... ezt ne is feltételezzük.
 
Malossi légszűrő szivacs 
Ha a motor teljesítményét akarjuk növelni használhatunk "sport" szivacsot, pl. a képen egy Malossi Red Filter látható.A titka annyi hogy több levegőhöz jut a motorunk, tehát jobban megy.Több levegőt viszont csak ritkább szivacson lehet átengedni, ezért még fontosabb a rendszeres tisztítás és a megfelelő pormegkötő anyag alkalmazása!
 
 
 
Légszűrő olaj 
 
A légszűrő olajat lehet kapni folyékony és spray formában is, praktikusabb a spray, mert nem kell kézzel nyomkodni a szivacsot és a légszűrőházat is ki lehet vele fújni, így plusz "porfogó" felületet kapunk.

 
 
 
 
A direkt szűrőtől várhatjuk a legnagyobb teljesítményt, de itt még jobban kell vigyáznunk. Utcai, általános használatra elég kényes.

Általában havonta vagy kéthavonta ajánlatos kipucolni a légszűrőt, ha rendszeresen járunk poros úton vagy tuningolt a motor, akkor pedig különösen ajánlott.
 
Ha nem vagyunk barkács vagy szerelő vénával ellátva, akkor sem szabad megfeledkezni a légszűrőről, szakszervizben kb. 1000-2000 Ft-ért megcsinálják. (szakszerűen, ami nem hátrány!) Inkább párezer forint karbantartásra mint súlyos tízezrek új dugóra, új hengerre...
 
Kosz a légszűrőben...